Niat Berpuasa

Check out each entry that we have already posted specially for y'all to read. Hihi. Wishing you best Ramadhan for this year!!

Wednesday, 8 August 2012

My Favourite Kuih Raya

Hey people, it's chef Mimi in the house!! Chef la sangat kan? haha well, since Raya is around the corner..I would like to share with you guys the two of my most favourite kuih raya of them all. Nak tau tak? nak tau tak?
ok here we go..


Kuih Samprit







ok, kalau nak tau, sebenarnya I'm not really into these kuih raya because entahlah memang dari zaman kanak-kanak tak minat kuih raya. So the only kuih raya that I like are only the ones without nuts ( nuts make me breakout so much! pimples growing during raya is a big NO NO!), cornflakes and kuih that is super sweet or too complicated. Yeah, I'm very picky when it comes to food. So that is why I love kuih samprit.

What I like most about this kuih samprit is because of its simplicity. It is not too sweet nor it doesn't have any fillings inside which sometimes I just like to throw out the fillings away hehe. It tasted a bit lemak and I just love the bunga kekwa shape. Sekarang dah banyak bentuk lain pun. So here is the recipe of Kuih Samprit



Bahan-bahan ( 50 biji )
·         1/2 cawan butter
·         1/2 cawan gula dikisar halus
·         1 kuning telur
·         1 1/2 cawan tepung gandum
·         2 sudu makan tepung kastad
·         1 sudu teh esen vanilla
·         chocolate chips untuk hiasan

Cara-cara
1.     Panaskan oven 180 darjah.

2.     Di dalam satu mangkuk, pukul butter, gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, vanila, dan kacau sebati.

3.   Masukkan tepung (gandum dan kastad) sedikit demi sedikit sehingga habis.
A  Adunkan dengan tangan sehingga menjadi doh lembut.
4.    Tekan dengan acuan kuih samprit dan hiaskan dengan chocolate chips. Bakar selama lebih kurang 20 minit.
5.     NOTA: Biskut ini sederhana manis. Jika anda gemarkan lebih manis, sila lebihkan gula
K

Kuih Bahulu






Another favourite kuih raya of them all is this kuih bahulu tradisional. I still remember the first time I had tasted this kuih. My grandma yang introduce kan because she said her best friend is very talented in making kuih bahulu and bukan calang-calang orang yang boleh buat bahulu yang sedap. Tambahan pula, untuk mendapatkan kuih bahulu yang sedap kena guna telur itik. So since cerita untuk buat kuih bahulu ni macam menarik terus I love to try it and now dah jadi my favourite kuih.

Inilah recipe kuih bahulu. For me memang agak remeh temeh la nak buat kuih ni but then maybe one day I jadi pembekal bahulu mana tahu? hehe


Bahan-bahan:

1 mangkuk telur itik (4biji)
1 mangkuk gula pasir (250g)
1/2 kilogram tepung gandum
Sedikit minyak.


Cara menyediakan:

1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan sehingga sebati.
3. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak.
4. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
5. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet.
6. Untuk meringankan kuih bahulu, panaskan tepung dalam oven tapi jangan terlalu lama, agak-agak hangat.
7. Bakar pada suhu bakar 200C sehingga bahulu kekuningan.



by Mimi Ibrahim

No comments:

Post a Comment